Maaike Nijlunsing heeft een grote fascinatie voor vervallen industrieel en cultureel erfgoed. Ze reist in binnen en buitenland naar interessante plaatsen toe. Fabrieken, schoolgebouwen, militaire kazernes, forten...  Volledig functieloos staan de betonnen kolossen in het landschap. Verlaten plaatsten, waar de tijd het voor het zeggen heeft. Leeg, hol en haveloos.

Daarnaast heeft Maaike een voorliefde voor landschappen, in het bijzonder het open en platte Groninger land waar ze woont.

Maaike werkt naar aanleiding van foto's, die ze zelf maakt van de plaatsen die haar interesse grijpen. Dit kan dicht bij huis zijn, maar ook tijdens reizen, waar ze wel eens het geluk heeft om toevallig tegen de mooiste vervallen glorie aan te lopen. Vaak gaat ze er gericht naar op zoek, zoals in 2016 in Prora en Peenemünde in Duitsland en in 2017 bij de aardappelmeelfabriek in Zuidwending. In 2018 bezocht ze de aardappelmeelfabriek bij Ter Apel en de omgeving van Wunsdorf, onder Berlijn.

Datgene wat Maaike interesseert in de architectuur van vervallen bouwwerken, is altijd verwant aan transparantie en diepte in het beeld. Er zijn verschillende open of halfopen ruimtes in zo´n gebouw. Er zijn ramen, deuropeningen, poorten, draagbalken die geen dak meer dragen... er is ruimte en daar kan je inkijken. Dit is wat Maaike opzoekt als ze aan het fotograferen is. Dit is ook wat Maaike het meest fascineert als ze de foto´s sorteert in het atelier. De foto´s die als aanleiding voor een schilderij gebruikt worden, tonen altijd een bepaalde suggestie van ruimte. In het atelier volgt het schilderproces. Nu is het tijd om uit te vinden hoe de foto´s kunnen leiden tot een serie schilderijen. De opgedane indrukken worden omgezet in verf. Maaike is altijd bezig met de constante zoektocht naar de suggestie van diepte en ruimtelijkheid in het platte vlak van het schilderij.

Maaike Nijlunsing is afgestudeerd als beeldend kunstenaar aan de Academie Minerva in Groningen in het jaar 2000. Ze maakt schilderijen met acrylverf. Ze woont en werkt in Noordbroek, in de provincie Groningen.