Ik kom graag op plekken waar het verval zich door de tijd langzaam aan heeft voortgezet. Fabrieken die al jaren leegstaan, slooppanden die staan te wachten op het definitieve einde, gebouwen die er als plek niet meer toe doen. Ik ga hier graag met mijn camera op af, en verwerk de vele foto´s die ik maak tot schilderijen in mijn atelier.

uit 2008 tot 2020 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Fabriek in Ter Apel 10

2019

Het interieur van een van de kantoorgebouwen bij de vervallen fabriek nabij Ter Apel is net als het hoofdgebouw behoorlijk gehavend. Graffiti siert de muren en glasscherven weerspiegelen het zonlicht.  

Fabriek in Ter Apel 9

2019

De verlaten fabriek in Ter Apel blijft uitgangspunt voor nieuwe werken. Een magische en fotogenieke plek... 

Fabriek in Ter Apel 8

2019

Het achtste schilderij over de overweldigende kolos in Ter Apel. Een doorkijkje binnen de enorme ruimte die het bouwwerk overspant. 

Fabriek in Ter Apel 7

2019

Het zevende schilderij in de serie handelt over de wirwar van pilaren, steunbalken, dragers of hoe je ze ook wilt noemen.... die de fabriekshal domineert.  Het is een overweldigende ordening van lijnen. Een prachtige verzameling schaduwen... voor- en achtergrond. Een bijna abstract spel.

Fabriek in Ter Apel 6

2019

Zesde schilderij dat handelt over de verlaten en vervallen fabriek in Ter Apel. Het geeft een beeld van de overweldigende schaal van het gebouw. 

Fabriek in Ter Apel 5

2019

Vijfde schilderij dat handelt over de oude fabriek in Ter Apel. Een imposant gebouw in verval. Waar je ook kijkt zijn er balken, pilaren, betonnen kolossen... ruimte en een lijnenspel.

Fabriek in Ter Apel 4

2019

Vierde schilderij over de vervallen fabriek in Ter Apel. Een wirwar van kleine ruimtes, poorten, hoogteverschillen en een oude trap.

Fabriek in Ter Apel 3

2018

Derde schilderij over de verlaten fabriek bij Ter Apel. Een lange gang, licht, lijnen.... een vervreemdende omgeving.

Fabriek in Ter Apel 2

2018

Tweede schilderijtje over de prachtige vervallen fabriek bij Ter Apel. 

Fabriek in Ter Apel 1

2018

Bij Ter Apel staat een vervallen aardappelmeel fabriek, die op een zomerse dag uitnodigde voor een bezichtiging. De fotoserie die hieruit ontstond resulteert in een nieuwe serie schilderijen, waarvan dit de eerste is.

Wünsdorf 9

2020

Klein schilderijtje dat een gang in het vervallen opleidingsgebouw van de verlaten militaire basis in Wünsdorf laat zien.

Wünsdorf 8

2020

Een kijkje in de vervallen sporthal van het complex, waar is getraind voor de Olympische Spelen. Op de muren zijn nog de gekleurde banen van de vlag te vinden. De harde kleuren zijn nog zichtbaar op muren en plafond, de grond ligt bezaaid met puin.  

Wünsdorf 7

2020

In dit kleine doek staat een donkere trapopgang naar een kamer met een raam centraal. Het daglicht straalt fel en verblindend naar binnen.

Wünsdorf 6

2019

Een indruk van het interieur van het militaire schoolgebouw, zoals het er nu uitziet. Een emmer, een stoel... tekenen van incidentele overnachting door wie dan ook. 

Wünsdorf 5

2019

Een trapopgang in een verlaten opleidingsgebouw in het duitse Wünsdorf is het uitgangspunt voor dit schilderij. 

Wünsdorf 4

2019

Het vierde schilderijtje uit de serie is een doorkijkje naar een trapopgang. Via een gat in een muur, dat ooit een raam was, kijken we naar de entree en het trapportaal.

Wünsdorf 3

2019

In het derde schilderij uit deze serie staat een trapopgang centraal. Via de klapdeuren kom je in de eindeloze gang met slaapvertrekken.

Wünsdorf 2

2019

Tweede kleine schilderij over mijn bezoek aan de Duitse plaats Wünsdorf, waar jarenlang een militair opleidingscentrum gesitueerd was. Sinds het vertek van de Russen in 1994 staan de talrijke gebouwen leeg. Een heleboel verleden in verval.                                                              Een van de vele lange gangen, met eindeloos veel deuren naar slaapvertekken. Het licht valt door de kapotte ramen naar binnen, op de afbladderende muren en kapotte vloeren.

Wünsdorf

2018

Het eerste bescheiden schilderijtje over de indrukwekkende erfenis die in het plaatsje Wünsdorf, onder Berlijn, te vinden is. Het trappenhuis van een desolaat schoolgebouw.

Fabriek in Zuidwending 6

2018

Het zesde schilderij dat handelt over de verloederde en verlaten fabriek in Zuidwending geeft een kijkje in de binnenplaats.

Fabriek in Zuidwending 5

2018

Klein schilderij in de serie over de vervallen aardappelmeelfabriek in Zuidwending. Een kijkje langs het gebouw, de diepte in.

Fabriek in Zuidwending4

2018

Vierde schilderij in de serie over de fabriek in Zuidwending. De gevel in verval.

Fabriek in Zuidwending 3

2018

Derde schilderij over de desolate fabriek in Zuidwending. De hal is volgepakt met oude spullen waar niemand meer naar omkijkt. Een vergeten plek, afgedankte vergane glorie.

Fabriek in Zuidwending 2

2018

Tweede kijkje in de fabriek in Zuidwending. Een grote leegte met een spel van pilaren en licht en donker.

Fabriek in Zuidwending

2018

In Zuidwending staat een vervallen aardappelmeelfabriek. Tegenwoordig gebruikt voor opslag van allerhande oude zaken. Een mooie plek om eens met de camera in de hand te gaan kijken en met de foto´s het atelier in te duiken. Dit schilderij is daar het eerste resultaat van.

Peenemünde 4

2018

Klein schilderij dat handelt over de overweldigende dakconstructie van de ruïne in Peenemünde.

Peenemünde 3

2018

Een derde kijkje in de fabriek in Peenemunde, langzaam eenwordend met de natuurlijke omgeving er omheen. Een sereen monster van beton en een zwaarmoedig verleden.

Peenemünde 2

2017

Tweede schilderij dat handelt over de vervallen fabriek uit de Tweede Wereldoorlog. Een skelet van een gevel en een trap spelen de hoofdrol. Een spel van licht en donker.

Peenemünde

2017

Midden in Peenemünde staat een vervallen fabriek uit de Tweede Wereldoorlog. Een juweel van een ruïne, die omgeven is door hekken wegens instortingsgevaar. Een uitnodiging om even met de camera in de hand te gaan kijken... 

Prora 5

2018

Vijfde schilderij dat handelt over Prora. Een gang in een vervallen kolos. Baksteen en beton. Een eindeloze herhaling van ramen en ruimtes.

Prora 4

2018

De gevel van een van de vele lange gebouwen in Prora. Een skelet van beton en steen, temidden van de naaldbossen, die het bouwwerk in de loop der jaren hebben ingesloten. 

Prora 3

2017

Derde in de serie over Prora, het overweldigende bouwwerk met de ellenlange gangen...

Prora 2

2017

Kleiner schilderijtje van de overweldigende gebouwen bij Prora. 

Prora

2017

Een gang in Prora, de vakantiekolonie die het Nazi-regime voor de oorlog liet bouwen voor het Duitse volk. Zes etages hoog en 4 kilometer lang. Het is nooit afgebouwd. De Russen hebben na de oorlog gepoogd een gedeelte op te blazen. Wat rest is een kolossale ruïne aan zee, tussen de naaldbomen. Gangen en trappenhuizen. Beton en baksteen.

Bunker bij Marsum 2

2017

Klein schilderijtje naar aanleiding van de foto´s die ik heb gemaakt bij de bunker bij Marsum. 

Bunker bij Marsum

2017

In het Groningse platte landschap staat een bunker uit de Koude Oorlog. Beton en staal tussen weiland en gras.

Gevel

2009

De voorgevel van dezelfde broodfabriek is uitgangspunt voor dit schilderij.

uitzicht

2008

Achter mijn huis ontstond een geweldig tafereel: de Titus Brandsmaflat, in zijn laatste dagen dienstdoend als studentenflat, werd langzaam maar zeker van binnenuit gesloopt.

uitzicht 2

2008

De sloop van de Titus Brandsmaflat vordert gestaag en legt het binnenste van het enorme gebouw steeds meer bloot. De gekleurde muren van de laatste bewonders, studenten, worden zichtbaar.